Vallejo Acryl Verf in praktijk

Het is een relatief nieuw product. Het dankt zijn succes aan het feit dat het alle problemen oploste dat voorgaande acryl verf parten speelde. Het is 100% oplosbaar in water, totaal egaal, snel drogend, bevat veel pigmentstof, en heeft een buitengewoon dekkend vermogen (om bijvoorbeeld foutjes te corrigeren). Plus dat de verf in kleine plastic flesjes met een eigen druppelaar verpakt is, zodat je per druppel kan doseren.

En als je klaar ben, de overgebleven verf in de druppelaar de opening luchtdicht afsluit zodat de verf in het flesje zelf niet kan uitdrogen.


De totale Vallejo acryl verf range bevat meer dan 200 verschillende kleuren, vernissen, glazuren, fluoriserende en metaal kleuren, waarmee je veel meer kan doen dan alleen als grondlaag. Zelfs als je een vervente gebruiker van andere verfsoorten bent, probeer het eens. Je zult merken dat acryl verf onverslaanbaar is voor sommige toepassingen en opmerkelijke effecten kan hebben.

Voordat je iets ander doet moet je je doel van de verf sessie vaststellen. Plaats verf en gereedschappen die je wil gebruiken en bestudeer je figuur nauwkeurig. Let op de verschillende details en lokaliseer de verschillende schaduw vlakken. Probeer de techniek eerst uit op een proefvlak en, als meest belanrijke tip: Neem de tijd voor een goed resultaat.

De verf klaarmaken voor gebruik !

Schud de verf flesjes voor opening.
Je zal verbaasd staan van het aantal mensen, dat dit niet doet en later erachter komt dat er alleen water uit het flesje komt i.p.v. verf. Schud de fles flink, sla met de bodem tegen je handpalm en stop pas als alle verf homogeen gemengd is. Pak nu je pallet voor de volgende stap.


Schud je verf flink voor en tijdens het gebruik om een homogene samenstelling te krijgen.

Verdunning
Het gebruik van verdunde verf is essentieel voor verven met Vallejo Acryl verf. Direct uit de fles is de verf te dik voor de meeste doeleinden en verschillende graden van verdunning zijn noodzakelijk om bepaalde effecten te verkrijgen Voor de verdunning moet je alleen gedestileerd water gebruiken. Om dit accuraat te doen is er een verhouding tussen druppels water en druppels verf. Wij zullen dit aangeven als verdunningsgraad, bijvoorbeeld “verf druppels” t.o.v. “water druppels”, (e.g. 1:1, 2:1, 1:3, etc.). De juiste hoeveelheid water is voor elke situatie verschillend, hoewel er een vuistregel is voor bepaalde doelstellingen als uitgangspunt:


1:1 Minimum verdunning voor gronden, goede dekking.
1:2 Dunne lijnen en kleine details, dun zonder doorzichtig te worden.
1:5 Minimum voor "highlighting" en schaduwen, transparant, de grondlaag zal er door heen schijnen.

Voeg de benodigde hoeveelheid gedestileerd water toe met een druppelaar aan de verf om de juiste samenstelling te krijgen die je wil bereiken.

 

Vanaf links; Verf direct uit de fles is te dik .Dan ; 1:1, 1:2, 1:3 en 1:4 verdunning.

Het is heel belangrijk dat deze verdunning alleen maar indicaties zijn en niet absoluut. Praktijk en ervaring zullen tot een eigen stijl leiden.


Let er op dat tijdens de verf sessie de verf op je pallet uit kan drogen. Gewoon water toevoegen totdat weer de juiste verdunning bereikt is Je kan ook "Vallejo Slow Dry" toevoegen om uitdroging te voorkomen om zo de gebruikstijd te verlengen.